Sayfalar

23 Ocak 2013 Çarşamba

ASP.NET MVC DERSLERİ ( 1.3 ) ASP.NET MVC 4 PROJE OLUŞTURMA

ASP.NET MVC 4 ü daha iyi anlayabilmek için örnek bir proje oluşturup, onun üzerinde inceleme yapabiliriz.

ASP.NET MVC 4 İçin Yazılım Gereksinimleri
  • Windows XP
  • Windows Vista
  • Windows 7
  • Windows 8
  • Windows Server 2003
  • Windows Server 2008
  • Windows Server 2008 R2
MVC 4 geliştirme araçları Visual Studio 2012 de hazır gelmektedir. Visual Studio 2010 SP1/Visual Web Developer 2010 Express SP1 ortamlarına da yüklenebilir.

ASP.NET MVC 4 Uygulaması Oluşturma

  1. File > New Project

    2.  ASP.NET MVC 4 Webb Application ı seçiyoruz.


    3. Uygulama ismini girip OK seçin.

Uygulama Şablonları

Yeni proje oluşturup OK a bastığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecek. Bu pencereden hazır proje şablonu seçebiliriz.


Buradaki şablonların kısaca tanımı;
  • The Internet Application Template: Bu şablonda gerekli olan scriptler, css ler, üyelik için gerekli sınıflar ve fonksiyonlar, kısacası hazır çalışan bir web uygulaması şeklinde bir şablon gelir.
  • The Intranet Application Template: Internet Application Template ile aynıdır, tek farkı ASP.NET Membership üyelik sistemi yerine Windows Kullanıcı Hesaplarını kullanır.
  • The Basic Template: Css ve scriptler vardır. Model ve controller klasörleri boş olarak gelir. 
  • The Empty Template: Boş bir proje gelir. Sadece App_Start klasöründe routing ve filter ayarları yapılmıştır.
  • The Mobile Application Template: Internet Application Template gibi çalışan bir uygulama olarak gelir. Scriptler ve css ler tamamen mobil tarayıcılar için uygun olarak gelir.
  • The Web API Template: Yine çalışabilir bir hazır bir şablondur. Üyelik yönetimi yoktur. HTTP servis için gerekli ayarlar yapılmıştır.
Görüntüleme Motorları (View Engines)

Şablon seçiminin altında sözdizimini kullanacağımız görüntüleme aracınıda seçebiliriz. Derslerimiz boyunca Razor ile örneklerimizi yapacağız.


Test

Bütün şablonlar için test projesi seçilebilir durumdadır. 


Eğer test projeside eklemek istiyorsak, Create a unit test project seçeneğiniz işaretliyoruz. Seçimden sonra iki seçenek daha gelir.


  1. Test project name: Test projesinin ismini belirlediğimiz alan.
  2. Test framework: Test altyapısını seçtiğimiz alan. Yüklü olan altyapılar görünür varsayılan olarak Visual Studio Unit Test yüklü olarak gelir. Farklı (like xUnit, NUnit, MbUnit, ... vb) altyapılarda yükleyebiliriz.
Bir sonraki makale konusu MVC uygulama altyapısı olacaktır.

7 yorum:

  1. test de yazdığımız bütün projeyi mi test ediyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Test projesi içerisinde hangi projeyi referans ederseniz o projeyi birim testlerden geçirebilirsiniz. Daha detaylı olarak sonraki derslerde anlatmaya çalışacağım.

      Sil
  2. ASP.Net Mvc 4 ile ilgili bilgi ararken sitenizi önceki gün gördüm. Daha önce konu ile alakalı kitap da almıştım ama benim gibi yaşı 60 aşmış ve daha işin başında olan biri için bunlar yeterli gelmedi bana.
    HaberSitesiV2 projeniz şimdiye kadar gördüğüm paylaşıma açılmış çok kapsamlı bir çalışma olmuş. Bu nedenle şimdiye kadar sitenizde yayınlanmış bütün çalışmalarınızı da baştan sona kadar okumaya karar verdim. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. paylaşımlarınız için teşekkürler.yazılarınızın devamını ekliyorum.
      bende mvc ye ait güncel bir kitap alacağım fakat bir taraftan sizin konularınızı takip ediyorum.bir kitap öneriniz var mı?

      Sil
    2. Zannedersem su an sadece 1 tane mvc kitabı var Türkçe olarak. kodlab yayıncılıkta, ama kitabın nasıl oldugunu bilmiyorum.

      Sil