Sayfalar

29 Nisan 2013 Pazartesi

ASP.NET MVC ÖRNEK PROJE (HABER PORTAL BAŞLANGIÇ)

Bazı arkadaşların dersler boyunca anlatılanların örnek bir proje ile beraber olmasının daha iyi olacağını söylediler. Bende elimden geldiği kadar bu isteği yapmaya çalışacağım. Örnek projemiz bir haber portal uygulaması olacak ve bu projeyi derslerimiz boyunca, sizden de gelecek tavsiyelerle birlikte geliştireceğiz.

Şimdilik bir altyapı oluşturdum. Projenin tanıtımı:

Uygulama şimdilik 4 projeden oluşmaktadır, 3 tane class library ve bir tane web projesi.

  1. HaberPorta.Domain: Uygulamanın domain modellerini içerecek olan proje. Domain model içerisindeki sınıflarımız veritabanı tablolarını temsil ediyor.
  2. Haber.Portal.Data: Domain modellerinden oluşan DbContext sınıfının bulunduğu proje. Aynı zamanda verierişim katmanını temsil etmektedir.
  3. HaberPortal.Core: Veri erişim katmanındaki fonksiyonlarını kullanarak, uygulamamızın web kısmına servis sağlamak için kullanılan proje. Servis katmanını da temsil eder.
  4. HaberPortal.Web: Web uygulamamız.
Şu an projede sadece haber ekleme/silme/düzenleme işlemi mevcut. Dediğim gibi uygulamayı dersler boyunca güncelleyip, kaynak kodlarını paylaşacağım.

Projeyi indirdikten sonra sadece web.config içerisinde connectionstring kısmını ayarlayıp uygulamayı çalıştırın. SQL sunucunuzda uygulamanın veritabanı oluşacaktır. Sadece haber ekleyip, silebilir ve düzenleyebilirsiniz. 

Projenin çalışan bir uygulama olmadığını unutmayın. Şu an sadece bir alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz.


Kolay Gelsin...

10 yorum:

  1. Merhaba,
    Öğrenme aşamasında güzel bir proje üzerinden ögrenilenleri pekiştirmek bencede çok faydalı olur. Bu açıdan bence güzel olmuş, keşke bu projeyi github türü bir yere yükleseydin. Böylece proje daha düzenli ilerleyebilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Tavsiyenize uymaya çalışacağım.

      Sil
  2. Merhaba, bir haber girildiğinde, yayınla derken facebook gibi bir seçenek seçilip tek yerden hem portalda hem facebooktada yayınlanması sağlanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. facebook paylas butonu koyabilirsiniz. Facebookta paylasması için paylasanların facebook kimligi gerekli...

      Sil
  3. merhaba hocam,bu core data services bölümlerinin neden ayrı yazıldığını bir türlü anlayamıyorum,bu konuda bir detay yazar mısınız hocam,şu an nopcommerce yi inceliyorum,o da aynı sistemle yazılmış güzel ama karışık bir uygulama.umarım öğreniriz bu işi,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Projenin yönetilebilirliğini ve tekrar kullanılabilirliği artırmak amaç. Her proje uygulamanın mantıksal bir parçası oluyor. Her projeyi web içerisinde bir klasör olarak oluşturmaktansa, ayrı projede olması daha iyi. Proje derli toplu, yönetilebilir ve tekrar kullanılabilir bir hal alır.

      Sil
  4. Merhaba, link ölmüş. yeniler misiniz? tşk.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Link çalışmıyor hocam

    YanıtlaSil