Sayfalar

23 Mayıs 2013 Perşembe

ASP.NET MVC DERSLERİ ( 6.4 ) DATAANNOTATIONS RegularExpression

RegularExpression

Regex tüm dillerde olan bir string doğrulama desenidir. MVC de de regex için bir nitelik (attribute) vardır. Regex girilen string değerin, bizim belirlediğimiz bir kurala göre olup olmadıgını belirlemek amaçlı kullanılır.

Örneğin, Haber Portal projesinde uye kaydı için mail alanı var. Bu alana kullanıcının doğru bir mail adresi girip girmediğini kontrol etmek amaçlı kullanabiliriz.

Aslında bir mail adresinin gerçek olup olmadığı o adrese mail atıp cevap gelene kadar beklemeden anlaşılmaz. Ama en azından belli bir e-posta deseni vardır. @ sembolune kadar olan kısım kullanıcı kimligi, bu sembolden sonra, mail sirketinin kimliği, daha sonra bir nokta ve bir uzantı.

E-posta adresinin regex deseni [A-Za-z0-9._%+-]+@[A-Za-z0-9.-]+\.[A-Za-z]{2,4} şeklindedir. Bunu sınıfımızın özelliği için nitelik olarak belirlemek için;
[RegularExpression(@"[A-Za-z0-9._%+-]+@[A-Za-z0-9.-]+.[A-Za-z]{2,4}")]
public string Eposta { get; set; }

şeklinde kullanırız. Böylece MVC kullanıcı girdisinin bu desene uyup uymadıgını kontrol eder. Ve önceki örneklerimizde olduğu gibi bir hata mesajı verir. Tabi aslında Email için direk yazılmış nitalik var. Bunlara de deyineceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder