Ayrıntı olupta, geliştiriciyi en çok zorlayan ve çok önemli detaylardan birisi, kullanıcı girdilerinin kontrol edilmesidir. Kullanıcı girdilerinin kontrol edilmesi işlemine doğrulama (Validation) denir.
Kullanıcı etkileşimli dinamik bir site için en önemli noktalardan birisi, kullanıcıları hata yapmaktan kaçındırmak ve uygulamayı rahat kullanması için yönlendirmektir. Bu konuda iyi tasarlanmış bir web sitesinde kullanıcı çok rahattır ve yanlış birşey yapmayacağına dair güvende hisseder. Çünkü nasıl olsa uygulama hata yapmasına izin vermeyecektir. Bundan dolayı böyle bir site kullanıcı dostudur ve ziyaretçi sayısını ciddi derecede olumlu etkiler.
Ayrıca sadece istemci tarafında değil, sunucu tarafında yapılması gereken doğrulama işlemleri de vardır. Yani kullanıcı girdileri istemci tarafında öncelikle bir ön filtrelemeden geçer, veriler istenilen formattaysa, bu verilerin sunucu tarafında da doğrulanması gerekebilir. Örneğin; eposta gibi. Öncelikle istemci tarafında girilen değerin bir e-posta olup olmadığı belirlenir daha sonra bu e-posta veritabanında kayıtlı mı diye bakılır. Bununla birlikte, bu doğrulama işlemlerinin sonucunda kullanıcıya gösterilecek mesajlarında kullanıcı dostu olması gerekmektedir.
MVC ile doğrulama (validation) işlemleri daha basit bir yapıya kavuşmuştur. Aynı zamanda çok güçlü bir istemci taraflı doğrulama mimarisi sunar. Tüm bunların temelinde model doğrulama (model-validation) yatmaktadır. Model doğrulama sistemi, DataAnnotations ile sağlanır. Yani model üzerinde sınıfın özelliklerinin kısıtları belirlenir ve bu kısıtlar otomatik olarak model-doğrulama sistemi tarafından yakalanır.
Bu yazıda sadece doğrulama işlemlerinin tanım ve amacı üzerine konuşmuş olduk. Aslında ne demek istediğimi örnekler üzerinde görürsek tam anlaşılacaktır. Bundan sonraki yazılar (altıncı dersler) boyunca dataannotations konusunu örnekler ile anlatmaya çalışacağım.
Devamı nerede acaba
YanıtlaSilDevamı sonraki derslerde. Sonuç paragrafı tam olmamış heralde. Altıncı dersler boyunca örneklerle, dataannotations konusunu anlatacağım. Kusura bakmayın, son paragrafı düzeltiyorum.
Sil